Print Page | Close Window

Hastrup Mørtel og Singles

Printed From: Smalsporede industribanelokomotiver
Category: Industribaner
Forum Name: Nedlagte industribaner
Forum Discription: Gamle og forlængst inaktive baner
URL: http://smalspor.dk/forum/forum_posts.asp?TID=93
Printed Date: 28 May 2024 at 03:55
Software Version: Web Wiz Forums 10.11 - http://www.webwizforums.com


Topic: Hastrup Mørtel og Singles
Posted By: Anders
Subject: Hastrup Mørtel og Singles
Date Posted: 19 December 2007 at 12:28

Det gamle lokomotiv ved Hastrup Mørtel og Singles

står der stadigvæk

 

 

 

Lokomotivet samt en del tipvogne står fortsat ved den gamle grusgrav nær Præstø tæt ved den gamle Kro Udby Kro.

Ved et besøg den 1. december 2007 i nærheden af grusgraven var jeg lige forbi for at konstatere at alt var som da jeg besøgte stedet for over 10 år siden. Det var det. Lokomotivet som er hjemmebygget står med motor gearkasse samt vendegear på pladsen med omkring 6 - 7 hele tipvogne samt et par gamle Fordson traktorer med mere. Ja et lille studie i grusindvinding for 40 år siden kan gøre her.

Motoren er en Ford A eller B motor på omkring 40 - 45 Hk. Loket er forsynet med hus og har uden tvivl været et af de mest vellykkede hjemmebyggede lok set i Danmark med gensyn til udseende. Hele systemet er 600 mm men ved forrige besøg sås også sporrammer i varierende sporvidde. Loket er naturligvis hårdt ramt af vel 30 års virkeløst ophold udendørs men hvorfor de fortsat står og sygner hen ligger hen i det uvisse. Rygter, for år tilbage, talte om at ejeren ikke ville afhænde banen. Om det stadig holder stik må jeg lade være usagt. Men lige pludselig er møget jo væk, ved et ejerskifte, det er set før og så forsvinder det lille lok for evigt.

Omvendt er det dejligt fortsat at kunne finde et sted at snige sig ind og finde et industribanelok det er jo ikke hverdagskost længere.

 -------------
Venlig hilsenAndersReplies:
Posted By: Christoffer
Date Posted: 22 December 2007 at 01:33
Trevligt reportage!
Känner igen motsvarande situation på flera ställen i Sverige.
Var är det beläget i Danmark?

MVH
Christoffer


Posted By: Svellen
Date Posted: 22 December 2007 at 02:25

Materiellet står på privat område og der er reelt adgang forbudt. Jeg har selv engang været "trængt ind" i et forventet paradis for smalsporsentusiaster, men blev klar over at det reelt var ejerens have jeg stod i da han dukkede op og gjorde mig opmærksom på, at min store interesse ikke berettigede mig til, at betræde hans grund. Lad mig opfordre til, at man aftaler besøgene og iøvrigt ikke altid forsøger, at købe alt materiel til brug på egen havebane. Der findes folk som uden absolut at, skulle bringe deres gamle lokomotiv i køreklar stand kan have deres grunde til, at have det stående hvor det engang blev anvendt. Endvidere fortjener de lokomotiver, der istandsættes det rette banemiljø og det opnås alligevel bedst i større sammenhænge som f.eks i Hedeland eller Blovstrød.

Kan I have en rigtig god jul og et godt nytår

Svellen


-------------
Jernbane hilsener

Svellen


Posted By: Anders
Date Posted: 22 December 2007 at 10:23
Jo... Hastrup det ligger ved Præstø på den gamle hovedvej 151som nu er erstattet af E47. Man kører fra København mod Køge og videre af 151 igennem en by ved navn Tappernøje. Lidt efter kommer en rundkørsel og kører man ligeud der kommer en lavning med en kro som er gul og hedder Udby Kro så skal man til højre og såå er man der.
 
God fornøjelse. Der står også en anden gammel sporting som sandsynligvis har tjent som kraftkilde til noget grave eller sortér udstyr. Den så jeg ikke ved mit sidste besøg... Havde ikke så meget tid til den sl*gs da min familie sad i bilen...
 
http://www.smalspor.dk/search_ejer01.asp?choise=&soeg=hastrup - Nå men se her!
 
Jeg finder lige lidt billeder derfra inden for et par dage og lægger ind i databasen


-------------
Venlig hilsenAnders


Posted By: Anders
Date Posted: 22 December 2007 at 12:56
Så fandt jeg de gamle fotos de er alle fra marts 2001.Loket.
 


Motoren er Ford A
 
 


Og så dette mærkelige apparat. Der har siddet en motor på den ogh remtrækket ses igennem højre væg. Det ses ikke at den har aksler med jernbanehjul men det har den. Hele loket eller hvad det er er lukket inde i en kasse. Så en plads tiol en fører er der ikke. Derfor tror jeg at den har tjent som transportabel "stationær motor".


-------------
Venlig hilsenAndersPrint Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.11 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk