Print Page | Close Window

100-årig dræsine genfundet

Printed From: Smalsporede industribanelokomotiver
Category: Industribaner
Forum Name: Nedlagte industribaner
Forum Discription: Gamle og forlængst inaktive baner
URL: http://smalspor.dk/forum/forum_posts.asp?TID=283
Printed Date: 26 November 2020 at 11:06
Software Version: Web Wiz Forums 10.11 - http://www.webwizforums.com


Topic: 100-årig dræsine genfundet
Posted By: Anders
Subject: 100-årig dræsine genfundet
Date Posted: 20 February 2017 at 23:57
Roebanefund med aner tilbage til 1. verdenskrigs skyttegrave


Rester af den gamle motordræsine med sporvidden 700mm ligger i skrotdyngen af gammelt jern deriblandt skinnerester fra sukkerbanen antageligt.

Under første verdenskrig blev der ved fronterne anlagt små jernbaner til at udkøre forsyninger til soldaterne med. Som trækkraft for disse  små tog, blev bl.a. bygget nogle mindre motordræsiner, som blot bestod af en metalramme med to hjulaksler med påbygget motor.Motordræsinens transmission til den eneste aksel med træk.

Disse motordræsiner blev efter krigen udbudt til salg til civilt brug. Således også i Danmark gennem fa. Hans Sommer. Herfra købte Vesterborg Saftstation (under De danske Sukkerfabrikker) i 1920 en motordræsine monteret med en 6 HK Austro-Daimler benzinmotor, som gennem en gearkasse trak på dræsinens ene aksel. Dræsinen brugtes bl.a. til udkørsel af slamjord. En nærmere beskrivelse findes her:

http://www.dansk-jernbanearkiv.dk/sukker/ad20001.htm" rel="nofollow - http://www.dansk-jernbanearkiv.dk/sukker/ad20001.htm

Bemærk: "Akselrækkefølgen" skal være A1 - ikke B

Dræsinen omtales sidste gang i 1921 i Sukkerfabrikkernes rapporter, og ingen har hidtil vidst, hvad der blev af denne lille motordræsine. Indtil i går (18.02.2017) hvor rester af den 100-årige dræsine dukkede op i et brombærkrat på en mark ved Hoby på Sydlolland. Nu kan forskerne så fundere over, hvordan dræsinen er kommet fra Vesterborgs roebaner til Hoby - hvis de ellers er dræsinen fra Vesterborg. Men Hoby ligger jo på kanten af den inddæmmede Rødby Fjord. Dræsinen kan jo have været brugt ved inddæmningen?Dræsinen kan meget vel være bygget i eller omkring 1917, og de overlevende rester kan således formentlig i år fejre sine 100 år.

____________________________

Tekst og fotos af Per Topp Nielsen-------------
Venlig hilsenAndersPrint Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.11 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk