Print Page | Close Window

Parnasgårdens Eventyrland

Printed From: Smalsporede industribanelokomotiver
Category: Museumsindustribaner
Forum Name: Forlystelsesbane/Havebane
Forum Discription: Forlystels- og tivolibaner samt private havebaner
URL: http://smalspor.dk/forum/forum_posts.asp?TID=282
Printed Date: 24 January 2019 at 10:47
Software Version: Web Wiz Forums 10.11 - http://www.webwizforums.com


Topic: Parnasgårdens Eventyrland
Posted By: Anders
Subject: Parnasgårdens Eventyrland
Date Posted: 12 February 2017 at 02:39
Hej Forum

Nu har jeg, forelsket mig I historien om Parnasgårdens Eventyrland nær Sorø. Gården fandt jeg, på Google maps beliggende lige vest for Sorø Sø.
Historien begynder med oprettelsen af eventurparken Velling Koller I det skønne og kupierede landskab mellem Herning og Skanderborg. Parken åbnede 1962 og blev en enorm success med 200.000 gæster som kun Tivoli I København kunne macthe. Denne success skyldtes den naturskønne beliggenhed og naturligvis aktiviteterne og forlystelserne I parken.
En lille bror til den eksplosive publikumssuccess blev etableret ved Parnasgården nær Sorø I en nedlagt grusgrav.
Her slutter mine informationer. Nej ikke helt for min Store bror Thomas har besøgt haven på en skoleudflugt I begyndelsen af 1970'erne. Nu er han her ikke...dette skrives midt om natten så jeg tør ikke ringe til ham... Men som jeg husker har han fortalt at det var I en grusgrav ved Parnasgården og ... nu kommer det... der var en smalsporet jernbane til befordring af besøgende rundt på stedet. Jeg har fundet et postkort I mine gemmer fra stedet og til mit store held, ses banen med ombygget atrap damplok og nydelige eventyrlige passagervogne.
Postkortet er sendt I 1970 antageligtvis. Jeg ikke kan tyde poststemplet men frimærket siger 1945 - 1970 og et stearinlys I et vindue... 35 år efter befrielsen tænker jeg.
Min bror kørte ikke selv med toget men så det køre.
Lokomotivet var dette, som stadigvæk eksisterer: Pedershåb Masknfabrik type PCM år 1934 byggenr. 125 se yderligere detaljer http://www.smalspor.dk/showroom02.asp?soeg=147" rel="nofollow - HER

Hvem kan hjælpe mig med yderligere omkring denne bane som øjensynligt har eksisteret fra 1966 til ca 1975 hvor lokeot kom I privat eje. Jeg tror også vognene kom dertil.

Jeg tænker, nogen må have besøgt denne eventurhave når nu dens storebror I Jylland var så en stor en success.

Det slår mig, nu da jeg sidder I denne stille stund og skriver, at de store smalsorede forlystelsesbaner er opstået I disse år. Materiellets vekslende oprindelse til trods. LEGOLAND I Billund åbnede for publikum I 1968. Ålholm etabledere deres bane I 1966 og nu Parnasgårdens ligeledes I 1966

Jeg venter spændt...

-------------
Venlig hilsenAndersPrint Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.11 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk